Artikuj
•përvojën e klientit
•optimizimi i motorit të kërkimit
•Marketingu dixhital i AI
Fotografia e Clark Boyd
nga Clark Boyd
Postuar më 04 nëntor 2024
Ka statistika mbresëlënëse Të dhënat e Telegramit në lidhje me asistentët dixhitalë dhe kërkimin zanor. Për të përmendur vetëm disa:
Mbi 20% e kërkimeve në celular janë me zë (Burimi: Google).
Sipas Statista, sot janë 8.4 miliardë asistentë dixhitalë të asistuar me zë në përdorim në mbarë botën.
Shitjet e tregtisë zanore do të arrijnë në 164 miliardë dollarë në mbarë botën deri në vitin 2025.
Është e qartë se kjo është një industri në rritje dhe dëshmia fizike e mundësisë së marketingut gjendet kudo rreth nesh.
Pajisjet si Google Home dhe Amazon Echo u bënë gjithnjë e më të spikatura në dhomat e ndenjes, kuzhinat dhe dhomat e gjumit në tregjet perëndimore në fund të viteve 2010. Për më tepër, asistentët antropomorfikë si Siri, Alexa dhe Google Assistant janë të ngulitur në një gamë të gjerë telefonash inteligjentë, makinash dhe madje edhe frigoriferë.
Ndërfaqja e Google Assistant
Kërkimi zanor nuk është më një trend: është përvoja e kërkimit të përdoruesit që ekziston në kryqëzimin e rritjes së përdorimit të celularit, algoritmeve të sofistikuara të mësimit të makinerive dhe marrëdhënies simbiotike midis njerëzve dhe teknologjisë.
Megjithatë, pavarësisht shtytjes fillestare dhe integrimit në pajisje të ndryshme, fitimi i parave nga këto platforma ka rezultuar sfidues. Amazon, për shembull, raportoi pothuajse 10 miliardë dollarë humbje nga divizioni i saj Alexa në vitin 2022. Kjo ndodhi sepse shumë përdorues mbështeteshin në këto pajisje për detyrat bazë si vendosja e kohëmatësve ose luajtja e muzikës, në vend që të angazhoheshin në ndërveprime më të thella që gjeneronin të ardhura. Kjo çoi në një periudhë ku teknologjia e zërit, megjithëse e përhapur, nuk e përmbushi plotësisht potencialin e saj tregtar.
Futni AI gjeneruese dhe aftësitë multimodale
Tani, teknologjia e zërit është gati për një ringjallje të re, e nxitur nga përparimet në AI gjeneruese dhe ndërveprimet multimodale. Kërkimi multimodal është aftësia e një motori kërkimi ose modeli të AI për të përpunuar dhe interpretuar lloje të shumta të dhënash - të tilla si teksti, zëri dhe imazhet - në të njëjtën kohë për të dhënë rezultate më të sakta dhe të rëndësishme në kontekst.
Zhvillimet e vazhdueshme të OpenAI, duke përfshirë (që nga shtatori 2024) një ChatGPT të udhëhequr nga zëri dhe multimodal, po shtyjnë kufijtë e asaj që mund të bëjnë asistentët zanorë duke integruar tekstin, zërin dhe madje edhe imazhet në përvoja të pandërprera dhe intuitive. Google dhe Meta po bëjnë gjithashtu hapa të rëndësishëm në këtë fushë, duke përmirësuar platformat e tyre për të lejuar ndërveprime më të natyrshme dhe të nuancuara.
Premtimi i AI gjeneruese qëndron në aftësinë e tij për të kuptuar dhe gjeneruar përgjigje komplekse, të vetëdijshme për kontekstin, që shkojnë përtej komandave të thjeshta zanore. Kur kombinohen me AI multimodale – teknologji që mund të interpretojë dhe gjenerojë përmbajtje në formate të shumta – asistentët zanorë mund të bëhen edhe më integral në mënyrën se si ndërveprojmë me teknologjinë. Në mënyrë thelbësore, këto aftësi të reja mund të hapin derën për ndërveprimet komerciale midis pajisjeve të drejtuara nga zëri dhe konsumatorëve.
Por çfarë do të thotë në të vërtetë e gjithë kjo për tregtarët? A kërkon kërkimi me zë një strategji të veçantë? Dhe, nëse po, çfarë nënkupton?
Ky artikull do të shikojë atë që dimë sot për kërkimin zanor dhe do të eksplorojë fushat e mëposhtme:
Një udhëzues për optimizimin e kërkimit zanor
-